V meste si pripomenuli časy Nežnej revolúcie

16.11.2009 Levoča

Spišská Nová Ves 16. novembra (TASR) – V Spišskej Novej Vsi si dnes pripomenuli obete komunistického režimu.
Ako uviedol Ján Volný, primátor mesta, slávnostný sprievod zložený z predstaviteľov mesta a 23 občanov, ktorí boli väznení počas komunizmu, položil veniec na pamätník na cintoríne v Spišskej Novej Vsi. Uctili si tak pamiatku tých, ktorí zahynuli počas komunizmu vo väzniciach a gulagoch.
Volný dodal, že v rámci oslavy dňa študentstva dnes prebiehajú aj besedy so študentmi. Prvá, ktorá sa konala predpoludním, bola so spomínanými väznenými počas režimu a druhá, ktorá teraz prebieha, je s predstaviteľmi hnutia Verejnosť proti násiliu. Študenti sa počas týchto prednášok môžu dozvedieť niečo o praktických skúsenostiach z obdobia Nežnej revolúcie.
Sedemnásty november si v utorok pripomenú aj v meste Kežmarok. Ako pre TASR uviedol Igor Šajtlava, primátor mesta, o 18. hodine bude slávnostne odhalená nová pamätná tabuľa obetiam komunizmu, ktorá bude vyvesená na budove Reduty.
V Levoči si priebeh Nežnej revolúcie pripomenuli už v nedeľu. Na 13. Levočskom fóre sa zúčastnení venovali téme \"20 rokov\" slobody. Prednášajúcimi boli okrem iných aj Fedor Gál, František Mikloško a Peter Zajac.
Naopak, žiadne oslavy dňa študentstva a 20. výročia pádu komunizmu sa nebudú konať v Starej Ľubovni. Oľga Netočná, prednostka Mestského úradu v Poprade informovala, že ani v metropole pod Tatrami sa nechystajú žiadne ceremónie. Uviedla, že je to sčasti aj kvôli nedostatku finančných prostriedkov.
 

Vyberte región